31 Mart 2017 Cuma

SU KAŞİFLERİ

Mikado Sürdürülebilir Kalkınma Danışmanlığı’nın HSBC Su Programı desteği ile Türkiye’de yürütmekten olduğu Su Kaşifi Programı 8-14 yaş grubu öğrencilerinin suyla ilgili farkındalığını arttırmayı amaçlıyor.


Uluslararası yürütülen bu proje kapsamında Beşiktaş İlkokulu öğrencileri üç aydır yaptıkları çalışmalarını 28 Mart 2017 tarihinde okul girişinde açılan sergide sergileyerek, çevre halkına hazırladıkları gösteriyi sundular. 

Gösteride; tarımda kullanılan kimyasalların zararlarını anlatan kısa bir tiyatro oyunu, öğrenciler tarafından ’Listen To The Water’ şarkısının seslendirilmesiyle devam etti. Sonrasında ise temiz su sıkıntısı yaşanan ülke çocuklarının dilinde ‘Temiz Su İstiyoruz’ diyerek su sıkıntısı çeken insanların farkındalığını oluşturmaya çalıştılar. 

Çocuklar, giydiğimiz kıyafetlerin üretiminde kullanılan su miktarını öğrenince bu konuda da tasarruf bilinci oluşturmak için kolları sıvadılar. Eskimiş, küçülmüş kıyafetlerinden yepyeni kıyafetler tasarlayarak defileye çıktılar. Kıyafetleri, değerlendirin mesajı verdiler.Ve gösteri ‘Suyu Koru’ rap şarkısı ile son buldu. 


Proje Koordinatörü, Beşiktaş İlkokulu 2. sınıf öğretmeni Selma Arslan Zerman projeyi şu şekilde anlatıyor: 

"Okulumuz yaklaşık 3 aydır bu projede belirlenen görev alanlarındaki etkinlikleri yaparak dünyamızın suyunu korumak için çalışmalar yapmıştır. Okulumuz su kaşifleri, öğrencileri bilinçlendirmenin yanında zaman zaman saha çalışmalarına çıkarak çevre halkını bilinçlendirme çalışmaları da yaptılar. 

Su farkındalığını arttırmak için okulda afişler hazırlanarak panolarımızda sergilendi, ailelerle ve yakın çevre ile anketler düzenlenerek evde su tasarrufu için önerilerde bulunuldu, çevredeki restoranlar dolaşılarak atık yağlar ile ilgili farkındalık oluşturacak çalışmalar yapıldı. Öğrencilerimiz hızla artan tüketim insanı olmanın önüne geçmek için oyuncak takas partisi düzenlediler. 

Kıyafetler üretilirken kullanılan su miktarını öğrenince küçülen ve eskiyen kıyafetlerimizi değerlendirdik ve yeni kıyafetler tasarladık. Hatta bu tasarladığımız kıyafetlerden büyük bir defile düzenleyerek okulumuzun diğer öğrencilerine örnek olduk.

Su kaşifi olarak yaptığımız çalışmaları önümüzdeki hafta okulumuzda gösteri yaparak bitiriyoruz. Gösteri de; Su Kaşifi proje sorumlusu öğretmenimizin yazdığı organik Tarım üzerine kısa bir tiyatro oyunu, öğrencilerimizin kendi tasarladıkları kıyafetleri göstereceği defile, öğrencilerimizin dansları eşliğinde seslendireceği ‘Listen to the water’ şarkısı, farklı dillerde ‘Temiz Su İstiyoruz’ seslenişi ve yine sözleri öğretmenimize ait ‘suyu koru’ rap şarkısı olacak.

Bir damla su tek başına anlamlı olmayabilir ama her birimiz bir damla tutarsak elimizde dünyamızın suyunu yok olmaktan kurtarabiliriz."

Programın bir de bu şekilde eğlenceli, çocukların su bükücü olduğu bir web sitesi var. Aşağıdaki resim üzerinden tıklayarak ulaşabilir ve "Listen to the water" şarkısını da dinleyebilirsiniz:)


 su kaşifleri






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...